Standbeeld Koning Leopold I

Intrede van Leopold I in België

De intrede van Leopold I in België vond plaats van 17 tot 21 juli 1831. Prins Leopold van Saksen-Coburg-Gotha reisde in die dagen van De Panne, door de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Brabant, naar Brussel. Daar legde hij op 21 juli 1831 de grondwettelijke eed af als eerste Koning der Belgen. De intrede van Leopold was het sluitstuk van de Belgische Revolutie van 1830 en de oprichting van de Belgische Staat.

De reis naar België

Kaart van de intrede van koning Leopold I in België in 1831.

Leopold vertrok op 16 juli 1831 in de haven van Dover met het koninklijk jacht Crusader. Tijdens deze vaart werd hij zeeziek. De bestemming was de Franse havenstad Calais. Bij het naderen van de Franse kust weerklonken er artillerieschoten. Het ging evenwel niet om een militaire aanval, maar om een verwelkoming in opdracht van de Franse koning Louis Philippe, die eveneens na een revolutie in 1830 op de troon belandde. In Calais werd de toekomstige koning begroet door generaal Belliard, ambassadeur van Frankrijk in Brussel. Leopold overnachtte er in hotel Dessin.

De ontvangst in De Panne

Aankomst van Leopold I aan de Belgische grens. De Panne, 17 juli 1831.

De volgende dag, op 17 juli 1831, zette Leopold de reis verder per koets, begeleid door ruiterij. Men reed via Duinkerke en Gravelines richting Belgische grens. De reis voltrok zich over het strand. Dat was immers de kortste en de gemakkelijkste weg.

Omstreeks 11 uur stak Leopold de grens over en arriveerde hij in het plaatsje Adinkerke. Hij ontving er bloemen van de tienjarige Pauline, die was verkleed als nimf. Ze was de dochter van Louis-Auguste Ollevier, kolonel van de Veurnse burgerwacht. Naast de bloemen gaf ze ook nog een schild met het opschrift “A Léopold, la Belgique reconnaissante“. Hij werd er ontvangen door voorzitter van de Ministerraad en minister van Binnenlandse Zaken Etienne de Sauvage, minister van Buitenlandse Zaken en lid van het Voorlopig Bewind Joseph Lebeau, die hem in april nog had voorgedragen als kandidaat voor de troon, minister van Oorlog graaf Constant d’Hane de Steenhuyse, opperbevelhebber van de burgerwacht en lid van het Voorlopig Bewind baron Emmanuel van der Linden d’Hooghvorst en burgemeester en herbergier Ryckeboer van Adinkerke. Er was ook een eenheid van de burgerwacht aanwezig. Leopold werd er ontvangen in herberg De Pelikaan.

Op de kustlijn kan u het Leopold I-monument bezoeken. Het Leopold I-monument is naar een ontwerp van de architect Victor Martiny en werd opgericht door toedoen van het ‘Nationaal Comité van het Monument Leopold I te De Panne’, waarvan luitenant-generaal Nyssens voorzitter was. Op 5 oktober 1958 huldigde burgemeester Gevaert in aanwezigheid van koning Boudewijn en eerste minister Gaston Eyskens het monument in.

Opschrift (in Latijn):
‘HIER IS LEOPOLD DE EERSTE KONING VAN BELGIE OP DE 17e DAG VAN DE MAAND JULI ANNO 1831 BINNENGEKOMEN OP BELGISCHE GROND EN PLECHTIG ONTVANGEN’